Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli’nin güçlü yenilik altyapısını değerlendirerek bilişim ve yüksek teknolojili imalat sanayii sektörlerindeki marka şehir rolünü desteklemeyi, katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmayı ve ihracat için lojistik bir merkez olma konumunu güçlendirmeyi öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyleyerek, “Şehrimizi başta mobilite, teknik tekstil, elektronik, bilişim, kimya ve makine sektörlerinde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatın merkezi olarak konumlandırdık. Mevcut ulaşım ve lojistik ağına ilaveten yeni lojistik merkezinin yapılması ve şehrimizin ulaşım ağında etkinliğinin artılması ile şehrimizin lojistik merkez kimliğini güçlendireceğiz. Yeni teknolojiler ve yeni sektörlere ilişkin yatırımlarla birlikte kentsel hizmetlerin hız ve kalitesinin artırılması, afetlere karşı dayanıklılığın güçlendirilmesi, sanayi alanlarında atık yönetimi, sanayinin dijital ve yeşil dönüşümü ile yeni sanayi alanlarına yönelik projelerimiz Kocaeli’nin hizmetinde olacak.” dedi.
Bakan Kacır, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Kocaeli Kongre Merkezi’nde “Türkiye Yüzyılında Sanayi ve Teknoloji” ana temasıyla düzenlenen “Kocaeli Kent Ekonomileri Zirvesi”ne katıldı. Zirvede, milli teknolojilerin geleceğinden şehirlerdeki yeşil dönüşüme, sürdürülebilirlikten dijital dönüşüme kadar birçok konu ele alındı. Türkiye’nin teknoloji vizyonu ve hedeflerinin konuşulduğu zirvede, sanayideki ve teknolojik gelişmeler masaya yatırıldı. Zirve, üst düzey yöneticiler, teknoloji liderleri, akademisyenler ve girişimcileri bir araya getirdi.
Zirvenin açılışında konuşan Bakan Kacır, Anadolu’nun dört bir yanında yeni üretim üsleri kurduklarını söyledi. Kacır, 22 yılda, 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselen ihracatın; sanayinin, üreten şehirler öncülüğünde gerçekleştiğini kaydetti. İftihar tablosunun en üst sıralarında olan Kocaeli’nin; sanayinin, üretimin, istihdamın, emeğin, alın ve akıl terinin timsali olarak yerini aldığını belirten Kacır konuşmasında şunları söyledi:
SANAYİYE YÖN VERİYOR: Şehrimiz; Türkiye’nin son 22 yılda katma değerli üretimde aştığı mesafenin ispatı niteliğindeki büyük ölçekli yatırımlar ve bu yatırımlarla kümelenme anlayışı içerisinde hareket eden binlerce KOBİ’ye ev sahipliği yapıyor. Mevcut üretim kapasitesiyle özellikle otomotiv, metal ve kimya sanayimize yön veriyor. Otomotiv ihracatında lider; kimya, demir-çelik, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatında ülkemizin ilk üç şehri arasında yer alan Kocaeli; son yıllarda Türkiye’nin toplam ihracatında en başarılı ikinci şehri konumunda yer alıyor.
833 MİLYAR LİRA SABİT YATIRIM: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, planlı sanayileşme hamlemiz doğrultusunda 2002 yılında 8 OSB’ye sahip şehrimize 6 OSB daha kazandırdık. OSB’lerimizde 140 bine yakın ilave istihdam oluşturduk. Düzenlediğimiz 4 bin 224 teşvik belgesiyle, Kocaeli’nde 833 milyar liralık özel sektör yatırımının ve 141 bin nitelikli istihdamın önünü açtık.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME ÜSSÜ: Şehrimize 136 Ar – Ge ve 17 Tasarım Merkezinin yanı sıra 5 teknopark kazandırdık. Kocaeli bugün Ar-Ge ve teknopark sayısı bakımından Türkiye’nin üçüncü şehridir. Ülkemizin teknoloji geliştirme üssü olarak konumlandırdığımız Bilişim Vadisini şehrimizde hayata geçirdik. Ülkemizin yerli ve milli otomobili Togg’un geliştirme süreçlerini yürüten beyin takımına ev sahipliği yapan Bilişim Vadisi bugün otomotiv sektörümüzün yeni mobilite ekosistemine dönüşümüne öncülük ediyor.
BAŞARI HİKAYELERİ: Bugün küresel askeri insansız hava aracı pazarının yüzde 70’i Türk markalarının elinde. Savunma sanayiinde bizleri başarıya ulaştıran paradigma değişimlerine odaklanma ve etkin politikaları tamamlayan bütüncül destek mekanizmaları oluşturma yaklaşımını sivil alanlara da taşıyarak benzer başarı hikayeleri sergilemeyi hedefliyoruz.
BÜYÜK ATILIMLAR: Otomotivde yaşanan eş zamanlı dönüşümleri fırsata çevirerek devrim otomobili rüyasını 60 yıl aradan sonra devrin otomobiliyle gerçeğe dönüştürdük. Ama biz şunun da fakındayız ki, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji alanında sıçrama yapabilmesi için bir tek Togg yetmez.
ÜÇ ÖNCELİK: Önümüzdeki dönemde üç büyük önceliğimiz bulunuyor: Katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm. Bu doğrultuda destek enstrümanlarımızı sanayicimizin ihtiyaçlarına ve koşullara uygun olarak sürekli güncelliyor, devreye alıyoruz. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile yüksek teknoloji yatırımları için Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca bütüncül bir destek mekanizması kurduk. Program kapsamında makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ile dijital dönüşüm alanlarında Kocaeli’nde gerçekleştirilecek 22 proje için destek kararı aldık, 7 milyar liralık özel sektör yatırımını harekete geçirdik.
YTAK: Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı başvurularını önümüzdeki ay tamamlayacağız. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomimizin yükselişini destekleyecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı sağlıyoruz. Merkez Bankamızın 300 milyar liralık kaynağı tahsis ettiği bu program kapsamında, bugüne kadar proje büyüklüğü 225 milyar lirayı aşan 25 özel sektör projesinin değerlendirme aşamasını tamamladık.
HIT 30: Ülkemizi yeni teknoloji yatırımlarının adresi kılacak, tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı da geçtiğimiz temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımız dünya ile paylaştı. Yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan haberleşme ve uzaya, sağlık teknolojilerinden dijital teknolojilere ve yeşil enerjiye 7 ana sektörde ve yüksek teknoloji değer zincirimizi tamamlayacak diğer alanlarda çıkacağımız çağrılarla; 2030 yılına dek 30 milyar dolarlık destek ile ileri teknoloji odaklı yatırımı ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz.
İKİZ DÖNÜŞÜM: Kamunun, sanayimizin ikiz dönüşümünü hem teşvik eden hem de rehberlik eden bir yaklaşım gösterdiği Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını ilan ettik. Programlar doğrultusunda, işletmelerimizden ikiz dönüşümdeki ihtiyaçlarını belirleyen yol haritalarını sunmalarını bekliyoruz. Bu yol haritalarıyla uyumlu olarak gerçekleştirilecek yatırımları öncelikli yatırımlar uygulaması ile destekliyoruz. Desteklediğimiz projeleri gerçekleştiren tesislere, yol haritasının uygulama süresince “Yeşil Dönüşüm Merkezi” veya “Dijital Dönüşüm Merkezi” unvanı veriyoruz.
TARİHİ ADIM: Dünya Bankası desteğiyle 700 milyon dolardan fazla finansmanı sanayicilerimize, KOBİ’lerimize ve yeşil teknoloji geliştiren girişimlerine sunuyoruz. Geçtiğimiz haftalarda da; özellikle sınırda karbon düzenlemesinden yoğun olarak etkilenecek sektörlerimizin karbonsuzlaşma yatırımlarının finansmanı için tarihi bir adım attık. Yeşil dönüşüm yatırımları için 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlamak üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla mutabakata vardık.
DESTEK ETKİNLİĞİ: Ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teşvik mekanizmalarımızı daha güçlü hizalayan yeni teşvik sistemimiz ile yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak sunacağımız yeni enstürümanları yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Yalın bir yaklaşımla oluşturduğumuz yeni modelle birlikte; teşvik sistemimizin seçiciliğini, yerel odağını ve destek etkinliğini artıracağız. İleri teknoloji yatırımlarını daha fazla önceliklendireceğiz. Şehir-sektör eşleşmelerini öne çıkaracağız. İstihdam desteklerini daha etkin hale getireceğiz
ULUSAL SANAYİ ALANLARI MASTER PLANI: Ülkemizde lojistik bağlantıları güçlü yeni sanayi alanları oluşturmamıza imkan tanıyacak Ulusal Sanayi Alanları Master Planının bölgesel sonuçlarını yakında kamuoyuyla paylaşmaya başlayacağız. Sanayicilerimizin planlı sanayi alanlarına erişimini kolaylaştıracak, kural bazlı, şeffaf bir yönetişim modeli oluşturmak üzere OSB yönetmeliğinde Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz kapsamlı değişikliklere imza attık. Yapısal reform olarak da ifade edebileceğimiz bu değişikliklerle birlikte sanayi alanlarının üretime geçiş öncesi dolaylı yöntemlerle devrini kısıtladık.
STRATEJİK YATIRIMLAR: Yeni OSB kurulumları ve genişleme alanlarında stratejik yatırımlar için alan ayrılmasını temin ettik. Organize Sanayi Bölgelerinde yapılacak yer tahsisleriyle, sektör ve şehir odaklı teşvik politikalarımızı uyumlu hale getiren düzenlemeler gerçekleştirdik. Emekçilerimiz için OSB alanlarında lojman inşa edilebilmesinin önünü açtık. Ayrıca her ayın ilk pazartesi günü, tüm OSB’lerimizde bulunan boş sanayi alanlarını yatırımcıların tahsis başvuruları için çevrimiçi platformda erişime açıyoruz.
ÖN TAHSİS UYGULAMASI: Yeni kurulan OSB’lerde, hızlı kamulaştırma ve altyapı inşası için gerekli finansmanı oluşturmak üzere aynı kurallar çerçevesinde ön tahsis uygulamasını devreye aldık. 2 Aralık 2024 tarihli üçüncü ön tahsis ve arsa tahsisi ilanımızda 16,2 milyon metrekare büyüklüğündeki toplam 1115 yatırım yerini tahsis başvurularına, 10 OSB’de toplam 2,5 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açtık. Üçüncü ilanımız 22 Aralık 2024 tarihinde kadar yatırımcılarımızın başvurularına açık olacak.
KOBİ ZAYERETLERİ: KOSGEB destek programlarını; odağımıza girişimciliği, sürdürülebilir büyümeyi, ölçeklendirme ve küresel rekabeti alarak yeniden yapılandırdık. İşletmelerimizin ihtiyaçlarını yerinde dinlemek ve cevap vermek üzere; KOSGEB’teki çalışma arkadaşlarımız bu yıl 153 binden fazla KOBİ ziyareti gerçekleştirdi.
BGUS: Yüksek teknolojili ve katma değerli üretimde Türkiye’yi devler ligine taşıyacak adımlarımız neticesinde Kocaeli; önümüzdeki dönemde güçlü lojistik bağlantıları, planlı sanayi alanları ve insan kaynağıyla nitelikli yatırımların adresi olmaya devam edecek. Yakın zamanda 81 ilimizin yer altında ve yer üstünde sahip olduğu zenginlikleri, potansiyelini, kültürel birikimini, nitelikli insan kaynağını, kendi kimliğine münhasır şekilde harekete geçirmek üzere yeni vizyon projemiz “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejimizi” (BGUS) yakında kamuoyuyla paylaşacağız.
ÖNCELİKLİ HEDEF: Strateji kapsamında; Kocaeli’nin güçlü yenilik altyapısını değerlendirerek bilişim ve yüksek teknolojili imalat sanayii sektörlerindeki marka şehir rolünü desteklemeyi, şehrimizin katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmayı ve ihracat için lojistik bir merkez olma konumunu güçlendirmeyi öncelikli hedef olarak belirledik. Şehrimizi başta mobilite, teknik tekstil, elektronik, bilişim, kimya ve makine sektörlerinde yüksek teknolojili üretimin ve ihracatın merkezi olarak konumlandırdık.
LOJİSTİK MERKEZ: Bu gelişimin yeşil dönüşüm hedeflerine uygun olarak gerçekleşmesi için kaynak verimliliği uygulamaları ve ihtiyaç duyulacak insan kaynağının geliştirilmesine yönelik mesleki eğitim altyapısının kurulması da Kocaeli için öncelikli faaliyetler arasında olacak. Kocaeli, küresel merkez niteliğindeki İstanbul ile en yoğun ekonomik ilişki içerisinde olan şehrimiz. Mevcut ulaşım ve lojistik ağına ilaveten yeni lojistik merkezinin yapılması ve şehrimizin ulaşım ağında etkinliğinin artılması ile şehrimizin lojistik merkez kimliğini güçlendireceğiz.
BÖLGE PLANI: Kocaeli’nde gerçekleştireceğimiz 5 yıllık vizyon projelerimizi de yine önümüzdeki günlerde açıklayacağımız Bölge Planı’nı sizlerle paylaşacağız. Yeni teknolojiler ve yeni sektörlere ilişkin yatırımlarla birlikte kentsel hizmetlerin hız ve kalitesinin artırılması, afetlere karşı dayanıklılığın güçlendirilmesi, sanayi alanlarında atık yönetimi, sanayinin dijital ve yeşil dönüşümü ve yeni sanayi alanlarına yönelik projelerimiz bu plan kapsamında Kocaeli’nin hizmetinde olacak.