Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracaklarını belirterek sanayicileri geçtiğimiz ay ilan edilen “Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları”na başvurmaya davet etti. Kacır, “Firmalarımızdan ikiz dönüşüm için kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyen yol haritaları hazırlamalarını bekliyoruz. Yol haritası raporu uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştiren tesislere uygulama sürecinde ‘Yeşil Dönüşüm Merkezi ve Dijital Dönüşüm Merkezleri’ unvanı veriyoruz. Bu unvanı alan üretim tesislerinin ikiz dönüşüme yönelik yapacakları yatırımlarını, teşvik sistemimizdeki öncelikli alanlar kapsamında destekleyeceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, Niğde’de toplam yatırım büyüklüğü 5 milyar lirayı aşan 15 tesisin toplu açılışı ile 15 milyar lira yatırım hedefiyle 11 tesisin de temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Kacır, Türkiye’nin bölgesinde güç, küresel siyasette söz sahibi olarak, sağlam adımlarla, iradeli ve kararlı bir şekilde büyüme ve kalkınma yolculuğunu sürdürdüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, “Büyük, Güçlü, Tam Bağımsız Türkiye” istikametinde “Türkiye Yüzyılı”nı inşa etme adına var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Kacır şunları kaydetti:
ETKEN GÜÇ: Üretiminin lokomotifi organize sanayi bölgelerimiz, Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıma davamızda en kuvvetli gücümüzdür. OSB’lerimiz bugün; ortak kullanım alanları ve altyapısı, çevreci yaklaşımları ve tedarik zincirinde yer alan tarafları birbirine yakınlaştırarak verimliliği en üst seviyeye çıkarıyor olmalarıyla sanayimizin lokomotifidir. Son 22 yılda; Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191’den 360’a, OSB’lerimizdeki istihdamı 415 binden 2,7 milyona çıkardık. OSB’siz ilimiz kalmadı.
PLANLI SANAYİLEŞME: Niğde’miz de son 22 yıldaki planlı sanayileşme hamlemizden payını ziyadesiyle aldı. 2021’de tescil verdiğimiz Niğde 2. Organize Sanayi Bölgesi’yle şehrimizdeki OSB sayısını 3’e çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizin altyapı ve üstyapı projeleri için sağladığımız 1,3 milyar lira finansman ile OSB’lerimizde 6 bin 700 ilave istihdam oluşturduk.
YENİ YATIRIMLAR: Mayıs ayında Niğde OSB’ye 300 hektarlık, Niğde-Bor Karma Deri İhtisas OSB’ye de 430 hektarlık ilave alan kazandırdık. İnşallah bu alanlarda da yeni yatırımların devreye girmesiyle OSB’lerimizi üretimle buluşturmayı sürdüreceğiz. Bizler Niğde’yi önümüzdeki dönemde yıldızı parlayan şehirlerimizden biri olarak görüyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; yatırım ve Ar-Ge teşvikleriyle, OSB’lerimize verdiğimiz desteklerle; Niğde’mizin büyüme ve kalkınma yolculuğunda her daim yanında olduğumuzun bilmenizi isterim.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM: Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 729 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Belgeler kapsamında 84,5 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 17 bin 600’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Kurduğumuz 2 Ar-Ge merkezi ve 1 teknoparkla Niğdeli sanayicilerimizin, girişimcilerimizin katma değerli üretim yolculuğunda yanında yer aldık.
KOSGEB DESTEKLERİ: Niğde’de 22 yıl öncesine kadar KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ’lerin sayısı bir elin parmağını dahi geçmiyordu. KOSGEB, 2002’den bugüne şehrimizde 5 bin 800’den fazla KOBİ’mize 696 milyon lira katkı sunduk. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 48 projeye ve 668 bilim insanına 136 milyon lira destekte bulundu. Ahiler Kalkınma Ajansımız, kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 180 projesine 403 milyon liralık destek oldu.
İSTİHDAM KAPISI: Bugün de Niğde OSB bünyesinde tekstilden metale, gıdadan zirai ilaca, camdan konfeksiyona kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren 1000’den fazla vatandaşımıza istihdam kapısı olan 15 üretim tesisinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle proje bazlı yatırım teşviki sunduğumuz Migiteks Tekstil’in elastan üretim fabrikasının da yer aldığı ve faaliyete geçtiğinde 1200’den fazla ilave istihdam oluşturacak 6 üretim tesisimizin de temelini atıyoruz.
SANAYİCİLERE İKİZ DÖNÜŞÜM DAVETİ: Önümüzdeki dönemde Niğde’nin kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımların önünü daha da açacağız. Mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız. Mevcut üretim altyapımızın ikiz dönüşümünü de sağlayarak Niğde sanayinin rekabetçilik ve sürdürülebilirliğini perçinleyeceğiz. Bu vesileyle sanayicilerimizi geçtiğimiz ay ilan ettiğimiz “Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programları”na davet ediyorum.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZLERİ: Program kapsamında firmalarımızdan ikiz dönüşüm için kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını adresleyen yol haritaları hazırlamalarını bekliyoruz. Yol haritası uygun görülen ve destek kararı alınan projeleri gerçekleştiren tesislere uygulama sürecinde “Yeşil Dönüşüm Merkezi ve Dijital Dönüşüm Merkezleri” unvanı vericez. Bu unvanı alan üretim tesislerinin ikiz dönüşüme yönelik yapacakları yatırımlarını, teşvik sistemimizde öncelikli alanlar kapsamında destekleyeceğiz.
HER DAİM YANINIZDA, YAKININIZDAYIZ: Tüm çabamız ve gayretimiz; Türkiye sanayisine daha fazla güç katmak için, rekabetçiliğini artırmak için, ihracat yetkinliğimizi geliştirmek için. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler desteklerimizi ve teşvik mekanizmamızı çeşitlendirerek ve zenginleştirerek siz değerli sanayicilerimizin hizmetine sunmayı sürdüreceğiz. Sizler yeter ki çalışmaya ve üretmeye devam edin. Biz her daim yanınızda, yakınınızdayız.