Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Tüm şehirlerimizi teknoloji odaklı kalkınma yolculuğumuza dahil edecek projeleri hayata geçirmeyi stratejik bir öncelik olarak görüyoruz.” dedi.
Bakan Kacır, teknoloji ve girişimcilik ekosistemine değer katacak Çankırı Teknokent’in açılışını yaptı. Son 22 yılda adeta sıfırdan başlayarak dev bir Ar-Ge ve inovasyon altyapısı inşa ettiklerini belirten Kacır, şunları söyledi:
TEKNOPARKLAR: Yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüştüğü teknoparklarımızın sayısını 2’den 105’e, teknoparklarımızda inovasyon odaklı çalışan girişimlerimizin sayısını 56’dan 11 bin 500’ün üzerine çıkardık. Kuluçka aşamasındaki girişimlerin pazara açılma ve ölçeklenme sürecinde ihtiyaçlarına cevap veren Teknoloji Geliştirme Merkezlerimizin sayısı 31’e ulaştı. Sayıları bin 600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezleriyle de firmalarımızın Ar-Ge ve inovasyonu özümseyerek, katma değer odaklı ürün ve hizmetler sunmalarına katkı veriyoruz.
GİRİŞİMLERİN CAN SUYU: Kuşkusuz, girişimlerin can suyu niteliğindeki finansmana erişimini kolaylaştırmak, girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir büyümesini ve inovasyon kapasitesini artırmasını sağlamak açısından oluşturduğumuz altyapılar kadar kritik bir öneme sahip. Devreye aldığımız fonların fonu ve eş finansman modelleriyle, toplam 4,1 milyar liralık kamu kaynağını girişimlerimize yönlendirdik. Sağladığımız finansmanın oluşturduğu çarpan etkisiyle, girişimlerimiz için 88 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik.
AR-GE TEŞVİKLERİ: Ar-Ge teşviklerimizden en üst düzeyde faydalanan Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve teknopark firmalarının yararlandıkları teşviklerin bir bölümünü girişimlere yönlendirmelerini zorunlu kılan mevzuat düzenlemelerini yürürlüğe aldık. Bu adım neticesinde; bugüne kadar, güncel değerle 7,2 milyar lira finansmanı girişim ekosistemine kazandırdık.
2 BİN 490 TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: Teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin girişimlere dönüşmesini destekleyen TÜBİTAK Bigg programıyla 2 bin 490 teknoloji girişiminin kurulmasına öncülük ettik. 2018’den bu yana düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle milyonlarca gencimizi ülkemizin teknoloji üretme ve geliştirme serüvenine dahil ettik. 22 yıl boyunca, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, adım adım inşa ettiğimiz özgün ve kapsamlı girişimcilik destek modelinin meyvelerini de son yıllarda almaya başladık.
YENİLİKÇİ FİKİRLER: Ülkemizde Ar-Ge ve inovasyon kültürünün gelişmesinde öncü role sahip teknoparklarımız; son 22 yılda kazandırdığımız eser ve hizmetlerle çehresi değişen şehirlerimizde yenilikçi fikirlerin hayat bulması için güçlü bir zemin oluşturuyor. Tarihiyle, eşsiz tabii güzellikleriyle ve zengin kültürel mirasıyla; Orta Anadolu’nun yıldızı Çankırı da bu şehirlerimizden bir tanesi. 2007’de kurulan ve bugün 17 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü Çankırı Karatekin Üniversitesiyle şehrimiz adeta bir eğitim ve bilim üssü kimliğine kavuştu.
YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİMİ: Geçtiğimiz 22 yılda, sayıları 1’den 6’ya yükselen ve bugün 80’e yakın firmaya ev sahipliği yapan OSB’leriyle ve üretim gücüyle; Türkiye’nin sanayi haritasında Çankırı’mız çok önemli bir yer edindi. Aynı zamanda yüksek teknoloji üretimi ve girişimcilikte marka şehirlerimizden başkentimiz Ankara’ya coğrafi yakınlığı, yenilikçi iş fikirlerini Çankırı’da yeşertmek isteyen girişimcilere pazara ve finansmana erişim noktasında da önemli bir avantaj sunuyor.
TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLİĞİ: Şehrimizin teknoloji girişimciliğinde sahip olduğu önemli potansiyeli harekete geçirmek üzere Çankırı Teknokent’i kurduk. Bugün, katma değerli ve teknoloji odaklı kalkınmamızda önemli bir adım olan Çankırı Teknokent’in resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda teknoparkımızın hizmet binasını devreye almış oluyoruz. Ofis alanlarının yanı sıra kuluçka merkezi ve prototip atölyelerini de bünyesinde barındıran hizmet binası için; Bakanlık olarak güncel fiyatlarla 222 milyon lira destek sağladık.
STRATEJİK ÖNCELİK: Hizmet binamızın kısa sürede yüzde 80’in üzerinde doluluk oranı yakalamış olması, şehrimizde teknoloji girişimciliğine yüksek ilginin ve teknoparkımızın da yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmede önemli bir platform olacağının somut bir göstergesidir. Muhteşem bir binayı Çankırı’ya kazandırmış olduk. Arzu ediyorum ki; burası OSB’lerdeki firmalarımızla çok daha iç içe çalışsın. Önümüzdeki dönemde özellikle bu yönüyle buradaki çalışmaların yakın takipçisi destekçisi olmaya devam edeceğim. Bizler, tüm şehirlerimizi teknoloji odaklı kalkınma yolculuğumuza dahil edecek projeleri hayata geçirmeyi stratejik bir öncelik olarak görüyoruz.
GO GİRİŞİM OFİSLERİ: Girişimlerimize çok yönlü hizmetler sunacak GO Girişim Ofislerimizin ilkini Ankara’da açtık. Önümüzdeki dönemde 81 ilimizin tamamında açacağımız 100 yeni girişim ofisiyle, girişimcilerin potansiyel müşterilerine, iş dünyasına ve yatırım fırsatlarına daha hızlı erişimini mümkün kılacağız. Girişimcilerimizin ortak çözümler üretmelerini teşvik ederken, farklı şehirlerdeki mentorlara, uzmanlara ve potansiyel müşterilere erişimlerini kolaylaştıracağız. Teknoloji girişimciliği dostu adımlarımızın devamı şüphesiz gelecek. “Türkiye Yüzyılı”nda; teknolojide rekabet gücü ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Milli Teknoloji Hamlesi yalnızca bir strateji ve vizyon değil, Türk milletinin ortak ve mutlak bir hedefte buluşma hikayesidir.

