Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Trakya Bölgesinde çevreye duyarlı sanayileşmenin öncüsü ve destekçisi olmaya devam edeceklerini kaydederek, “Tekirdağ’da son 22 yılda 2 bin 920 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 407 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 104 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi adına 10 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduk. Katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını geliştirmek için 1 teknopark, 54 Ar-Ge merkezi ve 13 tasarım merkezini Tekirdağ’ımıza kazandırdık.” dedi.
Bakan Kacır, Tekirdağ’da Pelsan-Telasis Tekstil Fabrikaları Açılış Töreni’ne katıldı. Kacır, tekstil ürünlerinde Türkiye’nin ihracat ve üretim altyapısına güç katacak tesislerin hayırlı uğurlu olmasını diledi.
ANA AKTÖR
Sanayi ve teknolojide Türkiye’ye çağ atlatacak adımlar attıklarını belirten Kacır, “Artık dünyayla entegre olup rekabet gücünü artıran, kritik teknolojilere adapte becerisi yüksek bir Türkiye var. Sanayi sektöründeki istikrarını ve başarısını sürdürülebilirlik, inovasyon ve nitelikli insan kaynağı ile her geçen gün daha da perçinleyen bir Türkiye var. İnşa ettiğimiz güçlü üretim altyapısı ile; ticari araç üretiminde Avrupa lideriyiz. Askeri insansız hava aracı üretiminde, dünya lideriyiz. Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ikinciyiz. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da lideriz, dünyada dördüncüyüz. Çimento ve demir-çelik üretiminde Avrupa birincisiyiz. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracata sahipken; son 12 ayda 257 milyar dolarlık rekor bir ihracata eriştik. Bu ihracat büyük oranda imalat sanayiinden oluşturuyor. Türk sanayisi; ülke ekonomisinde ve kalkınmasında ana aktör hale gelmiş durumda.” dedi.
KUVVET ÇARPANI
Türkiye’nin dört bir yanında planlı sanayileşme hamleleri gerçekleştirdiklerini, katma değer içeren bir üretim anlayışı sergilediklerini söyleyen Kacır, “İhracat odaklı büyüme yolculuğumuzun önemli yapı taşlarından tekstil sektöründe, Avrupa’da ve dünyada kendini kanıtlamış bir ülkeyiz. Geçtiğimiz yıl 14,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz sektörde 199 ülke ve serbest bölgeye ürün ihraç ettik. Tekstil sektörü, hazır giyim sektörümüzün de kuvvet çarpanı. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam ihracatı 32,9 milyar dolara erişti. Sektörümüz 1 milyon vatandaşımıza doğrudan, 2 milyona yakın vatandaşımıza dolaylı olarak ekmek kapısı olarak kalkınmamızda öncü rol üstleniyor.” ifadesini kullandı.
MARKA DEĞERİNİ YÜKSELTECEĞİZ
Ar-Ge ve yatırım teşvikleriyle sektörü güçlendirdiklerini kaydeden Kacır şöyle devam etti:
Son 22 yılda 15.679 tekstil yatırımı için yatırım teşvik belgesi düzenledik, 1,1 trilyon liralık sabit yatırımı teşvik ederek, bir milyondan fazla yeni istihdamın önünü açtık. Bugün teknoparklarımızda, tekstilde Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelişiminde 45 firmamız kilit rol üstleniyor. 78 Ar-Ge ve 54 tasarım merkezimiz tekstilde üretim altyapımızın gücünü pekiştiriyor. Önümüzdeki dönemde sektörümüzün katma değerli üretim altyapısını güçlendirerek, sanayimizin yeşil dönüşüm ve markalaşmaya yönelik adımlarını destekleyerek tekstil sanayimizin iç pazarda ve uluslararası arenada rekabetçiliğini ve marka değerini yükseltmeye devam edeceğiz.”
407 MİLYAR SABİT YATIRIM, 104 BİN NİTELİKLİ İSTİHDAM
Çevreye duyarlı üretim altyapısıyla organik ve sürdürülebilir üretimi hedefleyen tesisin üretiminin yarısından fazlasını ihraç ederek çarı açığı azaltmaya katkı sağlayacağını ifade eden Kacır, “Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 920 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 407 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 104 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi adına 10 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduk. Şehrimiz katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını geliştirmek için 1 teknopark, 54 Ar-Ge merkezi ve 13 tasarım merkezini Tekirdağ’ımıza kazandırdık. Firmalarımızın Ar-Ge ve teknoloji odaklı projelerine 12 milyar liralık destek sunduk. Teknoloji seviyesi yüksek katma değerli ürünlerin üretimini Ar-Ge’den seri üretime destekleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında; Tekirdağ’da toplam yatırım büyüklüğü 5,6 milyar liraya ulaşan 9 projeyi destekliyoruz.” dedi.
DERİN DEŞARJ ÇALIŞMALARI
Islah OSB’lerin kurulması, müşterek ileri atıksu arıtma tesislerinin ve Marmara Derin Deşarj Sisteminin yapılması çalışmalarına devam ettiklerini hatırlatan Kacır, “Toplam 16 milyar lira finansman desteği sağladığımız proje kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinden 5’ini devreye aldık. Bölgede arıtılarak temiz hale gelen suların, denize deşarj edilmesi için yürütülen Derin Deşarj Projesini de tamamladık. Bu yıl da Ergene havzasında bulunan 2 OSB’nin atıksu arıtma tesisi inşaatı ve bölgede yer alan 4 OSB’nin atıksularının müşterek arıtma tesisine iletilmesi amacıyla yürütülen kollektör hattı inşaatını tamamlamayı hedefliyoruz. Trakya bölgemizde çevreye duyarlı sanayileşmenin öncüsü ve destekçisi olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.