Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. Türkiye’nin haberleşme uyduları alanındaki dışa bağımlılığını azaltacak olan Türksat 6A; ülkemizin uzaydaki varlığını daha da güçlendirecek.
ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve C2Tech’in ortak çalışmasıyla hayata geçirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da katılımıyla, Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen törenle devreye alındı.
Bakan Kacır, buradaki konuşmasında, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda “kritik teknolojilerde tam bağımsız Türkiye” hedefine emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, şunları kaydetti:
ÜRETİM KABİLİYETİ: TÜRKSAT 6A projesinde; daha evvel yurt dışından temin edilen TÜRKSAT haberleşme uydularının tedarik ve işletme süreçlerinde elde ettiğimiz deneyim ile gözlem uydularındaki üretim kabiliyetimizi birleştirdik. TÜBİTAK UZAY, TÜRKSAT, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech’ten 500’e yakın uzmanın görev aldığı projeyle; uydu teknolojilerinde geniş bir insan kaynağı havuzu ve tecrübe birikimi oluşturduk.
YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE YERLİLİK: Güç elektroniklerinden uçuş bilgisayarına, yıldız izlerden tepki tekeri ve elektrikli itki sistemine 24 farklı kategoride 84 ekipmanı yerli imkanlarla üreterek yüzde 80’in üzerinde yerlilik düzeyine eriştik. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk. 9 Temmuz 2024’te uzay yolculuğuna başlayan uydumuzun uzaydaki ilk adresi olan 50 derece Doğu Boylamındaki Yörüngesine yerleşme ve nihai görev yeri olan 42 derece Doğu Boylamındaki Yörüngesine transfer operasyonunu TÜBİTAK UZAY’da mühendislerimiz gerçekleştirdi.
TÜRKSAT 6A: Ülkemizde bugüne kadar ürettiğimiz en yüksek değere sahip teknoloji ürünü TÜRKSAT 6A; yörünge kabul testleri ve devreye alma işlemleri sonrasında bugün TÜRKSAT’ın işletmesi için hazır durumdadır. Uydu çalışmalarımızda tarihi bir dönemeç niteliğindeki bu projenin ardından yeni atılımları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Tarihimizin en büyük bütçeli teşvik programı HIT-30’la uzay teknolojilerinde yatırımları destekliyoruz.
UYDU GELİŞTİRME: Rekabet Öncesi İşbirliği Programımızda yakın yörünge uydularının üretiminde kabiliyetlerimizi geliştirecek Uydu Teknolojileri Geliştirme Çağrımız büyük ilgi gördü. Önümüzdeki dönemde uydu geliştirme alanında kamuda bulunan kapasiteyi tek çatı altında toplayacağız. Küresel rekabet gücüne sahip Milli Uydu şirketimizi oluşturacağız.
AY’A ERİŞECEĞİZ: TÜRKSAT 6A Projesi’nde elde ettiğimiz kazanımlardan üst düzeyde yararlanacağımız TÜRKSAT 7A’yla, yüksek çözünürlüklü gözlem gerçekleştirecek yeni nesil takım uydularımız İMECE-2 ve İMECE-3’le uzayda iddiamızı güçlendireceğiz. Gözlem uydularında elektro-optik kamera gibi yüksek katma değerli sistemlerde başlattığımız ihracatı, haberleşme uydularıyla sürdüreceğiz. Ar-Ge ve üretim kabiliyetlerimizi Ay Misyonumuzda değerlendiriyoruz. Kendi mühendislerimiz ve bilim insanlarımızın geliştirdiği millî itki sistemine sahip uzay aracımızla Ay’a erişeceğiz.
UZAY BİLİM MİSYONU: Ülkemizin uzaydaki vizyonunu ortaya koyan, Türkiye Uzay Ajansımızla sürdürdüğümüz Milli Uzay Programı doğrultusunda güçlü ve tam bağımsız Türkiye’nin yerini uzayda tahkim edeceğiz. Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında ilk astronotumuz Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda on üç bilimsel deneyi başarıyla yürüttü. Diğer astronotumuz Tuva Cihangir Atasever, yedi deney icra ettiği yörünge altı araştırma uçuşu gerçekleştirdi. Milletimizin büyük heyecanla takip ettiği uzay bilim misyonlarımız, milyonlarca gencimize ilham kaynağı oldu.
UZAY TEKNOPARKI: Önümüzdeki dönemde insanlı uzay araştırmalarına teknoloji tedarik eden ülkelerden biri olacağız. Ülkemizde yeni uzay girişimlerinin yeşermesini hızlandıracak uzay teknoparkını Ankara’da açacağız. Uzay sanayimizi geliştirerek küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay alacağız. Uzaya bağımsız erişimi teminat altına alacak uzay limanını milletimize kazandıracağız. Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemini gerçekleştirerek teknolojik bağımsızlığımızı tahkim edecek stratejik kazanımlar elde edeceğiz.
STRATEJİK VİZYON: Bugün hizmete aldığımız TÜRKSAT 6A Projesi; uzay alanındaki stratejik vizyonumuzun ve ülkemizin birikimimizin somut bir göstergesidir. Elbette bu kazanımlarla yetinmeyeceğiz. Türkiye’yi uzay teknolojilerinde lider ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.
TEKNOFEST’E DAVET: Türkiye Yüzyılını birlikte inşa ettiğimiz, sizin tanımlamanızla TEKNOFEST kuşağı, azmi, cesareti ve kararlılığıyla; bu iddiamızı omuzlamaya hazırdır. Bu vesileyle Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle beraber tüm milletimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1-4 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğimiz TEKNOFEST’e davet ediyorum.



